Nový program na podporu mladých môže skončiť prepúšťaním starších

17.05.2012 Bratislava

Bratislava 17. mája (TASR) - Nový program na podporu mladých nezamestnaných ľudí bude deformovať trh. "Môžu vzniknúť nové pracovné miesta, no hrozí, že práve kvôli tomuto programu iné pozície zaniknú. Firmy totiž budú motivované prepustiť starších zamestnancov a prijať na ich miesto dotovaných mladých," vysvetlil pre TASR postoj personálnej spoločnosti Trenkwalder jej šéf Luboš Sirota.

Znevýhodnení budú podľa neho nielen pracujúci, ale aj nezamestnaní. "Dlhodobo nezamestnaní predstavujú väčší problém než nezamestnaní absolventi," upozornil s tým, že absolventov je na úradoch práce evidovaných oveľa menej. Podľa posledných štatistík, z marca tohto roka, je bez zamestnania dlhšie ako dva roky takmer 127.000 ľudí. Mladých je približne polovica z nich.

Projekt, ktorý by mal podporiť mladých, odsúhlasili na poslednom stretnutí vládni ministri v objeme 345 miliónov eur. Na mladých do 29 rokov pôjde z tejto sumy približne tretina. Zvyšok, 225 miliónov eur, má ísť na podporu malých a stredných podnikov s cieľom podporiť hospodársky rast cez inovácie a technologické transfery. "Ich cieľom je modernizácia výrobnej základne, inovácie výrobných procesov, produktov a zvyšovanie produktivity práce," konštatuje sa v oficiálnom materiáli.
 

Vyberte región